Desi mi-au trecut prin mana mai multe controller-e menite sa inlocuiasca Dualshock-ul din dotare, am ramas fidel celui care a fost alaturi de degetele mele inca de cand am deschis pentru prima data un PS4. Recunosc, Sony nu a facut cea mai buna treaba la acest capitol, iar companiile third party nu au intarziat sa profite de pe urma imperfectiunilor Dualshock-ului, si sa lanseze alternative care mai de care mai atragatoare pentru fani. Una dintre aceste alternative este propusa de cei de la Razer, cu noul lor Raiju Tournament Edition pe care am avut placerea sa-l testez pentru o perioada probabil mai lunga de cat imi era ingaduit initial.
Norocul a facut sa-l primesc la teste fix in luna lui Red Dead Redemption 2, joc de care nu ma puteam satura. Astfel, noul Raiju, mi-a tinut companie cateva zeci de ore, parcurgand impreuna povestea lui Arthur Morgan, ca mai apoi sa-l incerc si la un PC, dar despre asta un pic mai tarziu. Revenind la PS4, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa sincronizati controller-ul (evident). Trebuie sa urmati cativa pasi simpli pe care ii gasiti in mini-carticica ce vine in cutia controller-ului, si totul va functiona fara probleme. Primul aspect care iese in evidenta, este greutatea noului Raiju, care cantareste 322 de grame. Din pacate, nu exista posibilitatea de “usurare” a controller-ului, dar personal, dupa cateva ore de utilizare, nu am mai avut niciun fel de problema in a-l manevra. Probabil ca v-ar fi destul de greu daca ati fi nevoit sa treceti de la un Raiju la un alt tip de controller des, dar altfel, odata ce va obisnuiti cu greutatea sa, nu vor mai fi probleme.
Tournament Edition vine cu patru butoane noi, numite M1-M4, pe care le puteti customiza dupa bunul plac. Partea mai putin placuta este ca pentru acest lucru va trebui sa va faceti cont Razer (daca nu aveti deja) si sa va instalati o aplicatie de iOS sau Android care va comunica cu Raiju prin bluetooth. In aplicatie puteti customiza, cum am spus si mai sus, atat cele patru butoane extra, cat si sensivitatea stick-urilor analogice. De asemenea puteti crea profiluri pe care le puteti schimba din mers, utile mai ales pentru cei care joaca in special competitiv.
Design-ul este asemanator cu cel de Xbox Elite, fiind de proportii similare, iar butoanele sunt aranajate pe suprafata controller-ului ca cele oferite de Microsoft. Spre deosebire de alte produse similare, Raiju pare foarte solid, suprafata fiind dura, lasand impresia ca nu va ceda usor. Cele patru butoane XOΔ□ ofera feedback prin apasare, atat auditiv, cat si tactil. La inceput mi-a fost destul de greu sa ma obisnuiesc, dar cand m-am intors la batranul meu controller, simteam ca-mi lipseste confirmarea ca am apasat butonul. De asemenea, pentru cei care doresc ca L2 si R2 sa aiba o cursa mai scurta, Raiju ofera posibilitatea de a injumatatii distanta de apasare a butoanelor, cu ajutorul a doua switch-uri ce se gasesc pe spatele controller-ului. Da, ati dedus bine, fiecare buton are switch-ul lui, astfel, daca doriti ca de exemplu doar R2 sa aiba cursa scurta, iar L2 sa aiba o cursa normala, atunci veti putea seta acest mod.
Un ultim switch ce se gaseste tot pe spatele controller-ului, are menirea de a-i spune in ce fel este utilizat. Fie il folositi pe un PS4 sau pe un PC prin bluetooth, fie prin cablu USB. Switch-ul are trei pozitii si va trebui sa aveti grija sa-l mutati pe pozitia corecta. Daca il veti utiliza prin bluetooth, atunci va trebui sa specificati daca il folositi la un PC sau la un PS4. Daca il veti folosi prin cablu USB, atunci il puteti lasa pe centru, iar controller-ul va functiona fara extra setari.
Asa cum am mentionat mai sus, am testat controller-ul si pe un PC. Neavand titluri noi pe aceasta platforma, am preferat sa intru sa fac cateva teste pe cateva jocuri pe care le aveam deja instalate. Primul la care m-am oprit a fost Wolfenstein 2, iar, cum era de asteptat controller-ul a raspuns foarte bine comenzilor. Personal joc mult mai mult pe console in ultima vreme, astfel antrenamentul avut pe controller, cumulat cu cateva ajustari functiilor butoanelor, am zburdat printre nazisti fara prea mari probleme. Apoi, am vrut sa vad cum se comporta Raiju cu Witcher 3, un joc menit sa se joace cu mouse-ul si tastatura, cel putin in conceptia mea. Am petrecut cam 150 de ore alaturi de Geralt si nicio secunda nu mi-a trecut prin cap sa-l incerc cu un controller. In continuare, nu sunt un fan al RPG-urilor jucate cu controller, dar cele patru butoane extra au ajutat enorm si de data aceasta, facand experienta mai placuta.
Raiju Tournament Edition este o mica bijuterie cu care va puteti rasfata, indiferent daca sunteti adeptii consolelor sau a PC-ului. Este adevarat ca pe PC optiunile sunt mult mai multe, iar tastatura si mouse-ul raman sfinte. Dar, cu toate acestea, daca veti incerca controller-ul celor de la Razer, s-ar putea sa ramaneti placut surprinsi. Raiju ofera multa flexibilitate, este un controller rezistent, iar manevrarea sa poate creea dependenta. In ciuda greutatii sale, dupa o perioada necesara pentru a va obisnui, devine foarte comod si usor de jucat cu el. Iar daca va invatati sa va folositi de cele patru butoane in plus, nu veti mai avea cale de intoarcere. Pretul este un pic cam piperat, dar daca doriti sa va rasfatati cu o jucarie noua, consider ca Raiju Tournament Edition este alegerea cea mai buna.
Lasa un raspuns